Vánoční plněné ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 41 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 250 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 g Pralinky
  • 200 g Ořechy vlašské
  • 420 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 320 g Máslo čerstvé
  • 250 g Cukr moučkový
  • 20 g Cukr vanilka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 653 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 56 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 55.3 mg
  • Draslík 133.5 mg
  • Vláknina 4838.3 mg
  • Vitamín A 4838.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V kastrůlku zahřejeme smetanu, před bodem varu ji ihned stáhneme ze sporáku a vmícháme do ní rumové pralinky. Metlou mícháme tak dlouho, až se pralinky rozpustí a vznikne hladký krém. Odložíme ho do lednice, kde ho necháme chladit přes noc.

  • 2

    Pomleté ořechy dáme do misky, přisypeme prosátou mouku, na kousky nakrájené máslo, vanilkový cukr a 230 g moučkového cukru. Rukou vypracujeme hladké, tuhé a lesklé těsto. Připraveným těstem naplníme ořechové formičky, neplníme je vrchovatě. Do středu dáme jen málo těsta a ponecháme důlek, abychom je mohli naplnit. Formičky s těstem poskládáme na plech a vložíme do předehřáté trouby. Při 160 stupních pečeme do růžova 10 - 11 minut. Po vytažení z trouby, necháme minutu odpočinout a potom ještě teplé ořechy vyklopíme z formiček. Necháme vychladnout.

  • 3

    Vychlazenou a ochucenou smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Naplníme ji do důlků poloviny upečených ořechů a zaklopíme druhou půlkou. Necháme v lednici zatuhnout, posypeme zbylým moučkovým cukrem a naaranžujeme na talíř.

Komentáře k receptu