Vanilkové suflé
Suroviny
- 200 g Smetana 33% (šlehačka)
- 20 g Cukr vanilka
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Cukr krupice
- 60 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 2 ml Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 ks Vanilkový lusk
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 648 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 48 g
- Sodík 81 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 458.2 mg
- Draslík 100.1 mg
- Vláknina 1273 mg
- Vitamín A 1273 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smetanu v kastrůlku povaříme spolu s vydlabanou vanilkovou dření. Přisypeme vanilkový prášek, citronovou šťávu a kůru. Smícháme dohromady máslo s moukou, přidáme do smetanové hmoty. Rychlým mícháním metličkou dobře rozšleháme na hladkou hmotu. Povaříme přibližně 2-3 minuty. Hmotu stáhneme ze sporáku, necháme mírně vychladnout a postupně vmícháme žloutky. Nakonec přimícháme z bílků a cukru vyšlehaný tuhý sníh.
-
2
Máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formičky na suflé naplníme do 2/3 připraveným těstem. Ihned vložíme do předehřáté trouby. Při teplotě 180°C pečeme 20 minut. Upečené suflé vytáhneme z trouby, posypeme moučkovým cukrem a ihned podáváme.