Bezlepkový štrůdl
Suroviny
- 80 g Cuketa
- 100 g Jablka
- 150 g Mléko plnotučné
- 50 g Cukr krupice
- 100 g Cukr krupice
- 10 g Droždí
- 100 g Mák mletý
- 50 g Hera
- 200 g Směs bezlepková na pečení Schär C
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr skořicový
- 1 špetka Sůl
- 1 dl Mléko plnotučné
- 2.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 287 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 10 g
- Sodík 83 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 51.6 mg
- Draslík 146.3 mg
- Vláknina 6363.1 mg
- Vitamín A 6363.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 156.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Schär C se špetkou soli, rozdrobíme do ní čerstvé kvasnice, cukr, Heru, vejce a vlahé mléko. Těsto důkladně vypracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Nesmí se lepit. Zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme do chladničky odpočinout.
-
2
Mezitím si dáme do rendlíku mléko, za stálého míchání přidáme pomletý mák, cukr a skořici. Povaříme ho několik minut a dáme ho vychladnout.
-
3
Oloupanou cuketu zbavíme semínek a na hrubém struhadle ji nastrouháme.
-
4
Omyté jablka omyjeme, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme semínek. Jablka nakrájíme na tenké plátky. Dáme je do mísy, přidáme cuketu, cukr, skořicovým cukrem a směs promícháme.
-
5
Těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku silnou asi 4 mm do tvaru obdélníku. Těsto potřeme makovou náplní, na ni rozetřeme jablka s cuketou, těsto svineme do závinu tak, že kratší okraje přehneme dovnitř (asi 3 cm), aby nám náplň nevytekla a poté těsto zavineme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme ho rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřté troubě na 180°C přibližně 40-45 minut.
-
6
Upečený závin necháme vychladnout. Nakrájený na plátky posypeme moučkovým cukrem a podáváme.