Kynuté lívance

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Tvaroh tvrdý
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 10 g Droždí
  • 300 g Mouka polohrubá
  • 2 ml Olej rostlinný
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 5 dl Mléko polotučné
  • 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 polévková lžíce Povidla švestková
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 637 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 169 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 59 g
  • Cholesterol 134.8 mg
  • Draslík 164.6 mg
  • Vláknina 5774.2 mg
  • Vitamín A 5774.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ohřejeme si asi 1,5 dl mléka, aby bylo vlahé a přidáme lžičku cukru a 10 g droždí. Necháme vykynout.

  • 2

    Ve zbylém mléce rozšleháme vejce, přidáme špetku soli, rozpuštěné máslo,citronovou kůru, cukr a kvásek z droždí. Zamícháme důkladně mouku a necháme vykynout.

  • 3

    Až těsto nabyde dvojnásobného objemu, pak můžeme začít péct v rozpáleném vymaštěném lívanečníku na oleji tenké lívance. Po upečení je vrstvíme na předehřátou mísu, aby zůstaly teplé.

  • 4

    Hotové je potíráme povidly či zavařeninou, hojně je posypeme natrouhaným tvarohem a ozdobíme sladkou smetanou.

Komentáře k receptu