Špenátové suflé s česnekem
Suroviny
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 60 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo bylinkové
- 150 g Sýr Niva (Rokfór)
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1.5 dl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 450 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 28 g
- Sodík 897 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 233.9 mg
- Draslík 863.1 mg
- Vláknina 5739 mg
- Vitamín A 5739 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.9 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 253.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špenát vložíme do hrnce s vroucí vodou, uvaříme, scedíme, necháme okapat a rozmixujeme na kaši. Ochutíme solí, pepřem, jemně nastrouhaným muškátovým oříškem a prolisovaným česnekem.
-
2
Ve velké pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, chvilku osmahneme, přilijeme mléko, povaříme a stáhneme ze sporáku. Do směsi vmícháme žloutky, přimícháme špenát, z bílků ušlehaný tuhý sníh. Zlehka promícháme a vlijeme do bylinkovým máslem vymazané pečící formy. Povrch posypeme nahrubo nastrouhanou sýrem.
-
3
Vložíme do trouby, pečeme při 180 stupňové teplotě 40-45 minut.
-
4
Podáváme na jednotlivých teplých talířích.