Chléb bezlepkový s podmáslím a kmínem z Promixu
Suroviny
- 15 g Droždí
- 400 g Směs Promix UNI komfort
- 25 g Sádlo škvařené
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Chlebové koření hrubě mleté bio
- 1 dl Voda pitná
- 4 dl Mléko - podmáslí
- 0.5 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Ocet vinný
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 557 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 17 g
- Sodík 240 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 88 g
- Cholesterol 11.9 mg
- Draslík 130.7 mg
- Vláknina 592.5 mg
- Vitamín A 592.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme si kvásek: do misky dáme 0.5 dl vlažné vody, do ní rozdrobíme 15 g čerstvých kvasnic s 1 lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít.
-
2
Do mísy nasypeme 400 g bezlepkové směsi Promix, přidáme 4 dl podmáslí, 1 lžíci octa, 25 g vlahého rozpuštěného sádla, 1 lžičku kmínu, 0.5 lžičky chlebového koření, a 0.5 lžičky soli. Přidáme kvásek a těsto dobře uhněteme. Vypracované těsto by mělo být hladké a vláčné. Dáme ho do formy vytřené sádlem, zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 40 minut kynout na teplém místě.
-
3
Pečeme ho v předehřáté troubě na 220°C přibližně 40 minut. Těsto během pečení potíráme vodou (minimálně 3 x).
-
4
Upečený chléb vyjmeme z formy, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout. Až poté ho nakrájíme a podáváme.