Čokoládové briošky pro alergiky na vejce a ořechy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 225 g Mouka polohrubá
  • 85 g Máslo čerstvé
  • 200 g Čokoláda hořká
  • 115 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Cukr moučkový
  • 2 kávová lžička Droždí sušené
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Cukr krystal
  • 0.08 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 353 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 114 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 49.5 mg
  • Draslík 188.9 mg
  • Vláknina 6119.3 mg
  • Vitamín A 6119.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V misce smícháme mouku (dvě lžíce si schováme stranou na pomoučnění válu), sůl, přidáme cukr. K promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a opět promícháme.

  • 2

    15 g pokrájeného změklého másla rozpustíme v kastrolu. Přilijeme mléko, jakmile je teplé, přelijeme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto.

  • 3

    Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o tloušťce asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého másla (dvě lžíce ještě dáme stranou na pozdější pomazání pečicího papíru), horní část těsta přehneme dolů přes střed a spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem, těsto o čtvrtinu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou másla. Pak opakujeme ještě jednou do třetice.

  • 4

    Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě.

  • 5

    Těsto rozbalíme a znovu vyválíme na pomoučněném vále do čtverce. Tentokrát už nepřidáváme žádné máslo. Složíme stejným způsobem jako předtím, otočíme, znovu vyválíme a opět přeložíme.

  • 6

    Vyválíme těsto do obdélníku, který bude mít jednu stranu dvakrát delší než druhou a plát bude silný cca 0,5 centimetru. Vykrájíme z něho 8 stejných čtverců.

  • 7

    Pečicí papír pomažeme máslem.

  • 8

    V misce promícháme smetanu s krystalovým cukrem a směsí potřeme povrch jednotlivých čtverců. Na každý čtverec položíme tři čtverečky čokolády. Přes ně přeložíme těsto tak, aby kousky čokolády vykukovaly. Briošky potřeme olejem a necháme na plechu s pečicím papírem vykynout asi 40 minut.

  • 9

    Předehřejeme troubu na 220 °C. Vložíme plech s vykynutými brioškami a pečeme 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme teplé.

Komentáře k receptu