Čokoládové briošky pro alergiky na vejce a ořechy
Suroviny
- 225 g Mouka polohrubá
- 85 g Máslo čerstvé
- 200 g Čokoláda hořká
- 115 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr moučkový
- 2 kávová lžička Droždí sušené
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Cukr krystal
- 0.08 polévková lžíce Olej z pšeničných klíčků
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 353 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 19 g
- Sodík 114 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 49.5 mg
- Draslík 188.9 mg
- Vláknina 6119.3 mg
- Vitamín A 6119.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce smícháme mouku (dvě lžíce si schováme stranou na pomoučnění válu), sůl, přidáme cukr. K promíchání použijeme kuchyňský robot. Přidáme sušené droždí a opět promícháme.
-
2
15 g pokrájeného změklého másla rozpustíme v kastrolu. Přilijeme mléko, jakmile je teplé, přelijeme do mísy k moučné směsi, robotem vyšleháme v hladké a pružné těsto.
-
3
Vyklopíme těsto z mísy a na pomoučněném vále z něho vyválíme čtverec o tloušťce asi 1 centimetr. Horní dvě třetiny čtverce potřeme třetinou zbylého másla (dvě lžíce ještě dáme stranou na pozdější pomazání pečicího papíru), horní část těsta přehneme dolů přes střed a spodní třetinu přehneme nahoru. Okraje těsta přitiskneme válečkem, těsto o čtvrtinu otočíme, znovu vyválíme a opakujeme postup s druhou třetinou másla. Pak opakujeme ještě jednou do třetice.
-
4
Poté těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout na chladném místě.
-
5
Těsto rozbalíme a znovu vyválíme na pomoučněném vále do čtverce. Tentokrát už nepřidáváme žádné máslo. Složíme stejným způsobem jako předtím, otočíme, znovu vyválíme a opět přeložíme.
-
6
Vyválíme těsto do obdélníku, který bude mít jednu stranu dvakrát delší než druhou a plát bude silný cca 0,5 centimetru. Vykrájíme z něho 8 stejných čtverců.
-
7
Pečicí papír pomažeme máslem.
-
8
V misce promícháme smetanu s krystalovým cukrem a směsí potřeme povrch jednotlivých čtverců. Na každý čtverec položíme tři čtverečky čokolády. Přes ně přeložíme těsto tak, aby kousky čokolády vykukovaly. Briošky potřeme olejem a necháme na plechu s pečicím papírem vykynout asi 40 minut.
-
9
Předehřejeme troubu na 220 °C. Vložíme plech s vykynutými brioškami a pečeme 15 minut. Vyndáme z trouby, necháme trochu vychladnout a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme teplé.