Závin s červenou cibulí
Suroviny
- 250 g Listové těsto
- 150 g Cibule červená
- 100 g Anglická slanina
- 80 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl hrubozrnná
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Sezam - semena
- 1 ks Vejce slepičí
- 5 ks Šalotka
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sezamová semínka černá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 753 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 50 g
- Sodík 1663 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 121.1 mg
- Draslík 818.4 mg
- Vláknina 5078.5 mg
- Vitamín A 5078.5 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme červené cibule a šalotky. Pokrájíme je na kolečka, v pánvi na másle orestujeme do zlatova. Cibuli osolíme, ochutíme čerstvě pomletým pepřem, promícháme, vyjmeme z pánve a necháme vychladnout. Na tu samou pánev vložíme na kostičky pokrájenou anglickou slaninu, usmažíme do křupava.
-
2
Listové těsto na pomoučeném vále (1 lžíce hladké mouky) rozválíme na plát o síle cca 2 - 3 mm. Rozložíme na něj cibulovou směs, kterou následně posypeme smaženou slaninou. Ze dvou protilehlých stran těsto přehneme dovnitř (2 - 3 cm) a stočíme do závinu. Ten opatrně položíme na plech, vyložený pečicím papírem. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme hrubou solí, kmínem, černým i bílým sezamem a dáme péct do předem vyhřáté trouby (na 175°C) přibližně na 20 - 25 minut. Pečeme do zlatova. Poté závin necháme vychladnout, nakrájíme na řezy silné asi 6 cm a podáváme.