Těstoviny zapečené s pórkem, sýrem a rajčaty
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 150 g Sýr Parmezán
- 500 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 150 g Sýr Čedar
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Pórek
- 2 ks Šalotka
- 1 hrst Bazalka
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 524 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 30 g
- Sodík 1502 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 72.4 mg
- Draslík 776.1 mg
- Vláknina 6397.9 mg
- Vitamín A 6397.9 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.1 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pórek očistíme, opláchneme studenou vodou a nakrájíme na kolečka. Sýry čedar i parmezán nastrouháme najemno. Bazalku opláchneme studenou vodou a okapanou najemno nasekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Šalotky nakrájíme na malé kousky. Rajčata nakrájíme na menší kousky.
-
2
Do většího hrnce s dostatečným množstvím osolené vařící vody dáme vařit těstoviny. Uvařené těstoviny slijeme a necháme okapat.
-
3
V nízkém hrnci rozehřejeme olej a krátce v něm osmahneme za stálého míchání nakrájenou šalotku a prolisovaný česnek. Pak přidáme nakrájená rajčata a polovinu množství bazalky, opepříme, osolíme a necháme za občasného míchání 10 minut vařit.
-
4
V jedné misce smícháme nastrouhaný čedar a parmezán, v druhé strouhanku se zbylou bazalkou.
-
5
Zapékací mísu vytřeme máslem, na dno rozprostřeme třetinu rajčatové omáčky, na ni dáme třetinu uvařených těstovin, pak třetinu smíchaných nastrouhaných sýrů a vše opepříme a osolíme. Jednotlivé vrstvy pak ještě dvakrát zopakujeme, nahoře budou sýry. Ty posypeme směsí strouhanky a bazalky, navrch položíme plátky másla.
-
6
Zapékací mísu vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 190 stupňů a vše necháme zapékat přibližně 25 minut, dokud se sýry neroztaví. Zapečené těstoviny rozdělíme na servírovací talíře a podáváme.