Sladká velikonoční vajíčka s náplní
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 80 g Máslo čerstvé
- 350 g Mouka polohrubá
- 100 g Poleva čokoládová
- 60 g Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Rum
- 2 kávová lžička Káva zrnková
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 dl Voda pitná
- 6 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 31 g
- Sodík 57 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 85.8 mg
- Draslík 374.6 mg
- Vláknina 5921.2 mg
- Vitamín A 5921.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 82.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme prosátou polohrubou mouku, Přidáme 1 vejce, 70 g másla, 1 celý sáček prášku do pečiva, nastrouhanou citrónovou kůru, 4-6 lžic mléka a vše smícháme. Těsto dáme na vál a hned zpracujeme na vláčné těsto. Vyválíme váleček asi o průměru 4 cm. Nakrájíme dílky přibližně 2 cm silné. Těsto vtlačujeme do formiček ve tvaru vajíček, které jsme vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou. Formička musí být celá vyplněná. Pokud formičky nemáme, použijeme hlubší polévkovou lžíci. Z formičky vytvarovaná vajíčka poklademe na plech plochou stranou, který jsme vymazali olejem. (Jsou to poloviny vajíček.)
-
2
Pečeme v předehřáté troubě dorůžova při 180-190 °C přibližně 10-15 minut. Do upečených vajíček po vychladnutí vyhloubíme nožem dolík, který budeme plnit.
-
3
Vydlabané těsto z upečených vajíček, zalijeme silnou kávou (1 dl vody + 2 lžičky kávy) a 1 lžičkou rumu. V druhé misce utřeme 80 g másla s 60 g cukru s vanilkovým cukrem do pěny. Přimícháme nasáklé těsto s kávou, směs dobře promícháme a plníme vnitřky vajíček. Poloviny vajíček spojíme, polijeme polevou a po zatuhnutí polevy podáváme.