Ovocný koláč s jablky a fíky
Suroviny
- 100 g Fíky sušené
- 100 g Chléb konzumní
- 500 g Jablka
- 100 g Med včelí
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 25 g Tuk
- 100 g Cukr krupice
- 50 g Citronová kůra
- 4 g Skořice mletá
- 300 g Créme fraiche
- 50 g Pomerančová kůra
- 100 g Polenta
- 100 g Rozinky tmavé
- 500 ml Mléko polotučné
- 50 ml Olej olivový extra panenský
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 513 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 23 g
- Sodík 186 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 81 mg
- Draslík 191.3 mg
- Vláknina 8964.8 mg
- Vitamín A 8964.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené fíky nakrájíme na malé kostičky, jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na větší kostičky, pomerančovou i citronovou kůru nastrouháme, chléb natrháme nadrobno. Do mísy nasypeme mouku, polentu, chléb, cukr a promícháme. Do druhé mísy nalijeme olej, mléko, med, přidáme vejce a vyšleháme. První mísu nasypeme do druhé a promícháme. Přidáme rozinky, fíky, jablka, pomerančovou i citronovou kůru, mletou skořici, špetku soli a důkladně promícháme. Formu vymažeme tukem, nalijeme do formy těsto, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 50 minut.
-
2
Vychladlý koláč naporcujeme a podáváme s créme fraiche.