Černý kořen v pikantní omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Černý kořen
  • 80 g Sýr Čedar
  • 5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 3 špetka Sůl
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 7 dl Mléko polotučné
  • 2.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
  • 2.5 dl Bujón zeleninový
  • 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 524 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 329 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 84.8 mg
  • Draslík 589.6 mg
  • Vláknina 9900 mg
  • Vitamín A 9900 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme, omyjeme a oškrábeme černý kořen, vložíme ho do hrnce s mlékem a necháme ho máčet asi 1 hodinu. Poté ho vyjmeme, nakrájíme na kousky dlouhé asi 4-5 cm a promyjeme v sítu pod tekoucí vodou. Kořen necháme okapat.

  • 2

    V hluboké větší pánvi si rozpustíme máslo, dáme na něj černý kořen, promícháme, přilijeme zeleninový bujón a pod pokličkou kořen dusíme asi 15-20 minut doměkka.

  • 3

    Mezitím si nastrouháme tvrdý sýr. V misce rozmícháme zakysanou smetanu s kukuřičným škrobem (Maizenu), přimícháme drcený pepř 4 barev a směs vlijeme k černému kořeni. Za stálého míchání pomalu vaříme 1 minutu. Když omáčka začne houstnout, odstavíme hrnec z plotny. Přimícháme nastrouhaný sýr, dochutíme solí, cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu