Černý kořen v pikantní omáčce
Suroviny
- 600 g Černý kořen
- 80 g Sýr Čedar
- 5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 špetka Sůl
- 1 špetka Cukr krupice
- 7 dl Mléko polotučné
- 2.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 2.5 dl Bujón zeleninový
- 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 524 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 31 g
- Sodík 329 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 84.8 mg
- Draslík 589.6 mg
- Vláknina 9900 mg
- Vitamín A 9900 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 16.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme, omyjeme a oškrábeme černý kořen, vložíme ho do hrnce s mlékem a necháme ho máčet asi 1 hodinu. Poté ho vyjmeme, nakrájíme na kousky dlouhé asi 4-5 cm a promyjeme v sítu pod tekoucí vodou. Kořen necháme okapat.
-
2
V hluboké větší pánvi si rozpustíme máslo, dáme na něj černý kořen, promícháme, přilijeme zeleninový bujón a pod pokličkou kořen dusíme asi 15-20 minut doměkka.
-
3
Mezitím si nastrouháme tvrdý sýr. V misce rozmícháme zakysanou smetanu s kukuřičným škrobem (Maizenu), přimícháme drcený pepř 4 barev a směs vlijeme k černému kořeni. Za stálého míchání pomalu vaříme 1 minutu. Když omáčka začne houstnout, odstavíme hrnec z plotny. Přimícháme nastrouhaný sýr, dochutíme solí, cukrem a podáváme.