Rizoto na koňaku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 400 g Rýže loupaná
  • 200 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 9 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 30 ml Olej olivový
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kudrnka
  • 1 l Vývar zeleninový
  • 4 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 3 dl Koňak Armaňak
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1137 kcal
  • Sacharidy 109 g
  • Tuky 45 g
  • Sodík 2048 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 104 g
  • Cholesterol 95.5 mg
  • Draslík 465.8 mg
  • Vláknina 11629 mg
  • Vitamín A 11629 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.2 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 109 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli nadrobno, přidáme rýži a necháme zesklovatět. Zalijeme koňakem a vaříme na mírném ohni, dokud se všechen nevypaří. Potom postupně zaléváme horkým vývarem a vaříme asi 20 minut, až je rýže měkká. Zalijeme smetanou, osolíme, opepříme a vmícháme polovinu nastrouhaného sýra a máslo. Přikryjeme poklicí a necháme ještě 2 minuty podusit. Rizoto podáváme posypané druhou půlkou strouhaného sýra a ozdobené snítkou petrželky.

Komentáře k receptu