Krémová zeleninová polévka základní
Suroviny
- 0.5 kostka Masox
- 300 g Brambory
- 85 g Celer bulvový
- 60 g Máslo čerstvé
- 85 g Mrkev kořen
- 80 g Petržel kořen
- 200 ml Mléko polotučné
- 750 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 220 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 63 g
- Sodík 142 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 23 mg
- Draslík 550.4 mg
- Vláknina 8795.5 mg
- Vitamín A 8795.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Umyté brambory, mrkev, celer a petržel oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.
-
2
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a dáme do hrnce s rozehřátým máslem. Když zesklovatí, přidáme lžíci mouky, kterou za občasného zamíchání necháme zpěnit. Zalijeme vodou, vložíme připravené brambory a zeleninu, zamícháme, osolíme, opepříme a přidáme půl kostky masoxu. Přivedeme k varu, stáhneme plamen, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme 35 minut.
-
3
Po této době polévku prolisujeme, přidáme horké mléko a dobře prošleháme metlou. Už dále nevaříme.