Mandlová vánočka s ořechy a citrónovou vůní
Suroviny
- 2 g Sůl
- 20 g Droždí
- 40 g Mouka bezlepková
- 250 ml Mléko polotučné
- 100 ml Olej stolní
- 9 kávová lžička Cukr krupice
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 hrst Mandle
- 1 hrst Ořechy lískové
- 1 hrst Rozinky tmavé
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Šťáva citrónová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 329 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 25 g
- Sodík 257 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 198.6 mg
- Draslík 153.1 mg
- Vláknina 2088.7 mg
- Vitamín A 2088.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ořechy a mandle nasekáme, rozinky na sítku propereme pod tekoucí vodou a nechme okapat. Jednu třetinu ořechů, mandlí a rozinek odložíme na závěrečné posypání před pečením.
-
2
Ve vlažném mléce rozmícháme droždí se lžičkou cukru a necháme na teplém místě vzejít. Do vzkypělého droždí přimícháme žloutky, olej, citrónovou kůru, citrónovou šťávu a po částech vmícháváme mouku. Z těchto ingrediencí vymícháme hladké těsto, které můžeme umíchat i pomocí elektrického hnětače. Před koncem hnětení zapracujeme do těsta oříšky, mandle a rozinky.
-
3
Těsto ihned po uhnětení dáme do formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali bezlepkovou moukou a necháme v teple kynout asi 45 minut. Než vánočka vykyne, zapneme troubu na maximum, aby se dobře prohřála.
-
4
Po vykynutí vánočku potřeme rozšlehaým vejcem a posypeme 1/3 nasekaných ořechů a mandlí. Potom formu s vánočkou vložíme do vyhřáté trouby a prvních 10 minut pečeme při vysoké teplotě. Potom vánočku zkontrolujeme, jestli se zvrchu připaluje, přikryjeme ji pečícím nebo navlhčeným papírem. Vánočku dopékáme asi 1 hodinu.
-
5
Hotovou vánočku posypeme moučkovým cukrem a servírujeme ji vychladlou, jako pohoštění.