Vdolečky s borůvkami
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 450 g Mouka polohrubá
- 20 g Droždí
- 120 g Zakysaná smetana
- 50 g Tvaroh tvrdý
- 40 g Cukr moučkový
- 3 kávová lžička Cukr krupice
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 0.5 l Borůvky
- 2.5 dl Mléko polotučné
- 1 dl Voda pitná
- 1.17 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 905 kcal
- Sacharidy 122 g
- Tuky 38 g
- Sodík 276 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 119 g
- Cholesterol 329.3 mg
- Draslík 412.2 mg
- Vláknina 14625 mg
- Vitamín A 14625 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.4 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Borůvky pak krátce povaříme v hrnci s 1 dl vody a lžící cukru.
-
2
V misce rozpustíme v mléku 3 lžičky krupicového cukru, přidáme droždí a necháme vykynout kvásek.
-
3
Ve větší míse utřeme moučkový cukr s máslem a žloutky, přidáme kvásek a mouku, vypracujeme tužší těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
-
4
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, vyválíme na 1 cm silný plát a vykrájíme z něj menší vdolečky, které rozložíme na pomoučenou plochu a necháme ještě 10 minut kynout.
-
5
V pánvi rozpálíme olej a na něm vdolečky smažíme z obou stran dozlatova.
-
6
Upečené vdolečky potřeme borůvkami, posypeme nastrouhaným tvarohem, mírně polijeme zakysanou smetanou a podáváme.