Vdolečky s borůvkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 450 g Mouka polohrubá
  • 20 g Droždí
  • 120 g Zakysaná smetana
  • 50 g Tvaroh tvrdý
  • 40 g Cukr moučkový
  • 3 kávová lžička Cukr krupice
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 l Borůvky
  • 2.5 dl Mléko polotučné
  • 1 dl Voda pitná
  • 1.17 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 905 kcal
  • Sacharidy 122 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 276 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 119 g
  • Cholesterol 329.3 mg
  • Draslík 412.2 mg
  • Vláknina 14625 mg
  • Vitamín A 14625 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.4 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Borůvky pak krátce povaříme v hrnci s 1 dl vody a lžící cukru.

  • 2

    V misce rozpustíme v mléku 3 lžičky krupicového cukru, přidáme droždí a necháme vykynout kvásek.

  • 3

    Ve větší míse utřeme moučkový cukr s máslem a žloutky, přidáme kvásek a mouku, vypracujeme tužší těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.

  • 4

    Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, vyválíme na 1 cm silný plát a vykrájíme z něj menší vdolečky, které rozložíme na pomoučenou plochu a necháme ještě 10 minut kynout.

  • 5

    V pánvi rozpálíme olej a na něm vdolečky smažíme z obou stran dozlatova.

  • 6

    Upečené vdolečky potřeme borůvkami, posypeme nastrouhaným tvarohem, mírně polijeme zakysanou smetanou a podáváme.

Komentáře k receptu