Bramborové šišky s borůvkovou omáčkou
Suroviny
- 200 g Brambory
- 120 g Mouka pšeničná hrubá
- 200 g Tvaroh měkký
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.5 l Kompot borůvkový
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Strouhanka
- 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 424 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 10 g
- Sodík 122 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 132.1 mg
- Draslík 311.6 mg
- Vláknina 8274.8 mg
- Vitamín A 8274.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory oškrábeme, omyjeme a uvaříme. Uvařené brambory jemně nastrouháme a v míse smícháme s tvarohem, mouku a vejci. Těsto dochutíme solí a vyválíme z něj šišky dlouhé 7 až 10 cm o průměru přibližně 2 cm. V hrnci přivedeme k varu dostatčné množství osolené vody a šišky v ní 5 minut vaříme. Uvařené šišky necháme v sítu okapat.
-
2
Borůvkový kompot zahřejeme na bod varu a zahustíme ho Solamylem, který jsme rozmíchali ve vodě. Borůvkovou omáčku podle chuti osladíme cukrem.
-
3
V pánvi rozehřejeme máslo, osmažíme na něm strouhanku a podle chuti ji také osladíme cukrem.
-
4
Okapané šišky rozdělíme na servírovací talíře, přelijeme omáčkou, přidáme zakysanou smetanu, posypeme osmažnou strouhankou a podáváme.