Citronovo-žloutkový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 300 g Listové těsto
  • 180 g Cukr krupice
  • 30 g Cukr moučkový
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 250 ml Zakysaná smetana
  • 80 ml Citronová šťáva
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 473 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 53 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 301.4 mg
  • Draslík 92.8 mg
  • Vláknina 1190 mg
  • Vitamín A 1190 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.9 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Listové těsto rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím dortovou formu. Pokryjeme alobalem a zatížíme (např. keramickými kuličkami), pečeme ve středně vyhřáté troubě 15 minut, potom odstraníme zátěž a pečeme ještě 5 minut.

  • 2

    V míse ušleháme vejce, žloutky a krupicový cukr, přidáme šlehačku a vmícháme citronovou šťávu. Šleháme metlou do zhoustnutí, potom náplň nalijeme na korpus a pečeme hodinu na 150 stupňů. Necháme vychladnout, až náplň ztuhne, poté posypeme moučkovým cukrem a podáváme s kopečkem zakysané smetany.

Komentáře k receptu