Nákyp s banánem
Suroviny
- 200 g Banány
- 40 g Čokoláda hořká
- 20 g Máslo čerstvé
- 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Cukr krupice
- 40 g Cukr vanilka
- 20 g Cukr moučkový
- 10 g Maizena - kukuřičný škrob
- 100 ml Mléko plnotučné
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 30 ml Citronová šťáva
- 40 ml Likér banánový
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 235 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 11 g
- Sodík 20 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 71.6 mg
- Draslík 142.7 mg
- Vláknina 2148.1 mg
- Vitamín A 2148.1 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 80.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V rendlíku svaříme mléko se smetanou. V míse ušleháme žloutky s cukrem, do pěny vmícháme mouku smíchanou se škrobem. Po troškách přiléváme teplou smetanu a stále šleháme metlou. Nalijeme zpět do rendlíku a za stálého šlehání povaříme na mírném ohni asi 4 minuty do zhoustnutí. Odstavíme hladký krém a necháme vychladnout, občas promícháme.
-
2
Do mixéru vložíme banány, přilijeme banánový likér a citronovou šťávu, rozmixujeme do hladkého pyré a pyré vmícháme do krému. Zapékací misky vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme nastrouhanou čokoládou, dáme do lednice vychladit.
-
3
Zatím z bílků ušleháme tuhý sníh, po lžících všleháme vanilkový cukr. Sníh postupně jemně vmícháme do krému. Krémem naplníme vychlazené misky a s plnými několikrát poklepeme, aby si obsah sedl. Stěrkou nebo nožem srovnáme povrch, aby byl rovný a misky rozložíme na plech.
-
4
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 15 minut. Ještě horké poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.