Jablečné koláčky se zmrzlinou
Suroviny
- 500 g Listové těsto
- 250 g Jablka
- 20 g Máslo čerstvé
- 40 g Cukr krupice
- 40 g Džem meruňkový
- 500 g Jablka
- 100 g Cukr krupice
- 2 g Skořice mletá
- 80 g Hrozinky
- 30 g Cukr vanilka
- 50 g Cukr krupice
- 20 ml Citronová šťáva
- 100 ml Rum
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 300 ml Mléko polotučné
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 dl Voda pitná
- 1 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 701 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 98 g
- Sodík 11 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 284.4 mg
- Draslík 125.7 mg
- Vláknina 5698 mg
- Vitamín A 5698 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrozinky smícháme s rumem, zalijeme vroucí vodou, necháme louhovat.
-
2
V rendlíku svaříme mléko se smetanou a vanilkovým cukrem. V jiném rendlíku vyšleháme žloutky s cukrem a zalijeme převařeným mlékem se smetanou, za stálého šlehání metlou povaříme do zhoustnutí. Odstavíme a necháme vychladnout, do vychladlého krému vmícháme scezené a okapané hrozinky, krém nalijeme do plastové nádoby a dáme na několik hodin zmrazit.
-
3
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájená na malé kousky dáme s ostatními surovinami na pyré vařit. Dusíme 10 minut doměkka, ještě teplé rozmixujeme ručním mixérem. Ostatní jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a půlky nakrájíme na tenké plátky.
-
4
Z listového těsta vyválíme 1 cm silný plát, vykrájíme kolečka asi 10 cm v průměru a rozložíme na plech vystlaný pečícím papírem. Kolečka potřeme jablečným pyré, okraje necháme nenamazané. Poklademe plátky jablek, pokapeme máslem a posypeme cukrem. Pečeme 5 minut ve středně vyhřáté troubě, potom vyjmeme, zakryjeme pečícím papírem potřeným máslem, přiklopíme druhým plechem a rychlým pohybem otočíme. Pečeme dalších 15 minut dozlatova. Upečené koláčky
-
5
rozložíme na talíře jablečnou vrstvou nahoru, potřeme meruňkovým džemem a podáváme ještě teplé s kopečkem zmrzlého žloutkového krému.