Žloutková bomba

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 40 g Cukr třtinový
  • 600 g Broskve
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 20 g Cukr vanilka
  • 40 g Cukr krupice
  • 20 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 400 g Zakysaná smetana
  • 30 g Cukr vanilka
  • 40 g Cukr třtinový
  • 100 g Arašídy
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 20 ml Olej arašídový (podzemnicový)
  • 1 ks Roláda piškotová s kakaovou náplní
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 dl Likér mandlový - Amaretto
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 549 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 56 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 40 g
  • Cholesterol 340.6 mg
  • Draslík 250.2 mg
  • Vláknina 4375 mg
  • Vitamín A 4375 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.4 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mléko a smetanu smícháme v rendlíku s vanilkovým cukrem a zvolna přivedeme k varu. V jiném rendlíku ušleháme cukr, žloutky a škrob a jakmile mléko se smetanou přejde varem, nalijeme ho za stálého šlehání ke žloutkům. Pozvolna zahříváme a stále šleháme, dokud směs nezhoustne. Potom odstavíme a necháme vychladnout.

  • 2

    Na pánvi mícháme na mírném ohni třtinový cukr, dokud nezačne karamelizovat, přidáme na kostky nakrájené broskve a mícháme. Až začnou broskve zlátnout, přidáme máslo a 2 lžíce likéru Amaretto, zahříváme, dokud se likér neodpaří, odstavíme a necháme vychladnout.

  • 3

    Dno velké mísy vyložíme plátky rolády, zakapeme 3 lžícemi likéru a navršíme zkaramelizované broskve. Na ně nalijeme žloutkový krém, přikryjeme fólií a necháme v lednici minimálně 2 hodiny vychladit.

  • 4

    Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým cukrem, naneseme na žloutkový krém a dezert dáme znovu chladit.

  • 5

    Zatím na pánvi smícháme arašídy s třtinovým cukrem, zahříváme a mícháme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Potom směs vysypeme na plech, rozložíme a necháme vychladnout. Ztuhlé arašídy rozdrtíme válečkem a posypeme povrch vychlazeného dezertu.

Komentáře k receptu