Žloutková bomba
Suroviny
- 40 g Cukr třtinový
- 600 g Broskve
- 40 g Máslo čerstvé
- 20 g Cukr vanilka
- 40 g Cukr krupice
- 20 g Maizena - kukuřičný škrob
- 400 g Zakysaná smetana
- 30 g Cukr vanilka
- 40 g Cukr třtinový
- 100 g Arašídy
- 300 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 20 ml Olej arašídový (podzemnicový)
- 1 ks Roláda piškotová s kakaovou náplní
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 dl Likér mandlový - Amaretto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 549 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 38 g
- Sodík 56 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 340.6 mg
- Draslík 250.2 mg
- Vláknina 4375 mg
- Vitamín A 4375 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.4 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mléko a smetanu smícháme v rendlíku s vanilkovým cukrem a zvolna přivedeme k varu. V jiném rendlíku ušleháme cukr, žloutky a škrob a jakmile mléko se smetanou přejde varem, nalijeme ho za stálého šlehání ke žloutkům. Pozvolna zahříváme a stále šleháme, dokud směs nezhoustne. Potom odstavíme a necháme vychladnout.
-
2
Na pánvi mícháme na mírném ohni třtinový cukr, dokud nezačne karamelizovat, přidáme na kostky nakrájené broskve a mícháme. Až začnou broskve zlátnout, přidáme máslo a 2 lžíce likéru Amaretto, zahříváme, dokud se likér neodpaří, odstavíme a necháme vychladnout.
-
3
Dno velké mísy vyložíme plátky rolády, zakapeme 3 lžícemi likéru a navršíme zkaramelizované broskve. Na ně nalijeme žloutkový krém, přikryjeme fólií a necháme v lednici minimálně 2 hodiny vychladit.
-
4
Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým cukrem, naneseme na žloutkový krém a dezert dáme znovu chladit.
-
5
Zatím na pánvi smícháme arašídy s třtinovým cukrem, zahříváme a mícháme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Potom směs vysypeme na plech, rozložíme a necháme vychladnout. Ztuhlé arašídy rozdrtíme válečkem a posypeme povrch vychlazeného dezertu.