Rizoto lanýžové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 851 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 44 g
- Sodík 745 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 92 g
- Cholesterol 50.8 mg
- Draslík 279.9 mg
- Vláknina 3439.8 mg
- Vitamín A 3439.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 28.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli šalotku si nasekáme nadrobno a vhodíme na pánev na olej, kde počkáme, až zesklovatí. Vložíme k cibuli rýži a restujeme ji, ale dáváme pozor, aby se nepřipálila. Pak přilijeme bílé víno, promícháme počkáme, dokud se víno neodvaří. Přilijeme vývar tak, aby jeho hladina sahala asi půl centimetru nad rýži. Ztlumíme plamen, vložíme lanýžovou salsu a ponecháme směs, aby probublávala. Mícháme. Musíme stále přilévat vývar, musí sahat k hladině s rýží. Vařená rýže nesmí zůstat nahoře suchá, ale ani v ní nesmí být příliš velké množství tekutiny.
-
2
V okamžiku, kdy rýže začne měknout, k ní přidáme smetanu a počkáme, dokud nebude měkké na skus. tedy řidší, ale pořád krémová. Odložíme z ohně a přimícháme do ní sýr parmezán, který jsme si nastrouhali a také máslo. Zamícháme. Osolíme a opepříme. K hotovému rizotu postrouháme lanýže, nejlépe čerstvé.