Jemný tvarohový koláč s jablky
Suroviny
- 250 g Tvaroh měkký - nízkotučný
- 120 g Cukr moučkový
- 150 g Mouka pšeničná hladká
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 8 ks Jablka
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Cukr vanilka
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 3 polévková lžíce Marmeláda rybízová
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
- Sacharidy 122 g
- Tuky 7 g
- Sodík 314 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 95 g
- Cholesterol 131.5 mg
- Draslík 556.1 mg
- Vláknina 15237 mg
- Vitamín A 15237 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme mouku, polovinu práškového cukru, prášek do pečiva, jedno vajíčko a zakysanou smetanu, přidáme trochu soli, vše důkladně prohněteme a těsto uložíme do chladu na 30 minut.
-
2
Jablka omyjeme, oloupeme, příčně rozpůlíme, vykrojíme z nich jádřince a poloviny jablek pokapeme citronovou šťávou.
-
3
Druhé vajíčko rozklepneme, bílek oddělíme od žloutku, přidáme k němu vanilkový cukr a ušleháme tuhý sníh.
-
4
V misce utřeme žloutek s druhou polovinou cukru a tvarohem, do směsi přimícháme ochucený shíh.
-
5
Na pomoučené pracovní ploše rozválíme těsto a pak je vložíme do kulaté vymazané formy. Potřeme tvarohovou směsí, do ní naskládáme poloviny jablek a otvory po jádřincích naplníme rybízovou marmeládou.
-
6
Koláč pečeme 55 minut v troubě, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů.