Srnčí maso se zeleninou na smetaně
Suroviny
- 1000 g Srnčí maso
- 250 g Zelenina kořenová
- 80 g Cibule
- 50 g Slanina vepřová
- 100 g Máslo čerstvé
- 3 g Jalovec
- 2 g Pepř černý celý
- 2 g Nové koření celé
- 1 g Bobkový list
- 1 g Hřebíček
- 10 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 8 g Citronová kůra
- 600 g Knedlík kynutý
- 150 g Smetana 16% (pochoutková)
- 200 ml Mléko polotučné
- 3 ml Omáčka sójová
- 5 ml Citronová šťáva
- 1 ks Masox
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 674 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 28 g
- Sodík 809 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 144.8 mg
- Draslík 621.4 mg
- Vláknina 5983.3 mg
- Vitamín A 5983.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Srnčí maso odblaníme, nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme, cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno, kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo, slaninu krájíme na drobné kostičky, citronovou kůru nastrouháme.
-
2
V pekáčku rozškvaříme slaninu, jakmile pustí tuk, přidáme máslo, cibuli, kořenovou zeleninu a osmahneme do růžova. Přiložíme plátky zvěřiny, orestujeme, podlijeme troškou vody, okořeníme jalovcem, novým kořením, bobkovým listem, hřebíčkem, přidáme kostku Masoxu, pekáček vložíme do vyhřáté trouby a pečeme téměř do měkka. Podle potřeby podléváme horkou vodou. V mléce rozmícháme mouku, přilijeme do pekáčku a důkladně rozmícháme. Dochutíme sójovou omáčkou, citronovou šťávou, přidáme citronovou kůru a dopečeme. Nakonec přimícháme smetanu, ale již nevaříme, pouze prohřejeme. Před podáváním vyndáme celé koření.
-
3
Plátky masa upravíme na talíře, doplníme kynutým knedlíkem a přelijeme omáčkou.