Svěží koláč
Suroviny
- 300 g Máslo čerstvé
- 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Vaječný žloutek sušený
- 200 g Cukr krupice
- 300 g Cukr moučkový
- 200 ml Citronová šťáva
- 800 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Oříšky piniové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1457 kcal
- Sacharidy 169 g
- Tuky 74 g
- Sodík 214 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 90 g
- Cholesterol 1043.5 mg
- Draslík 392.7 mg
- Vláknina 7229.7 mg
- Vitamín A 7229.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.8 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 59.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme hladkou mouku s kypřícím práškem, máslo, moučkový cukr, žloutky, vejce, vanilkovou tresť, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Necháme v chladu odležet 30 minut.
-
2
Poté polovinu těsta vyválíme do koláčové formy a v předehřáté troubě předpečeme 15 minut.
-
3
Druhou část vyválíme v plát o velikosti formy.
-
4
Povaříme na náplň mléko s vanilkovým luskem a citronovou šťávou. Žloutky, cukr a mouku dáme do misky a postupně přimícháme do vařícího mléka a vše povaříme. Přecedíme a necháme vychladnout.
-
5
Předpečenou formu naplníme hmotou a překryjeme plátem těsta, který potřeme vejcem a posypeme piniovými oříšky.
-
6
Dopečeme při teplotě 180°C asi 30 minut.