Svěží koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Máslo čerstvé
  • 600 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Vaječný žloutek sušený
  • 200 g Cukr krupice
  • 300 g Cukr moučkový
  • 200 ml Citronová šťáva
  • 800 ml Mléko plnotučné
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 2 polévková lžíce Oříšky piniové
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1457 kcal
  • Sacharidy 169 g
  • Tuky 74 g
  • Sodík 214 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 90 g
  • Cholesterol 1043.5 mg
  • Draslík 392.7 mg
  • Vláknina 7229.7 mg
  • Vitamín A 7229.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.8 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 59.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Smícháme hladkou mouku s kypřícím práškem, máslo, moučkový cukr, žloutky, vejce, vanilkovou tresť, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Necháme v chladu odležet 30 minut.

  • 2

    Poté polovinu těsta vyválíme do koláčové formy a v předehřáté troubě předpečeme 15 minut.

  • 3

    Druhou část vyválíme v plát o velikosti formy.

  • 4

    Povaříme na náplň mléko s vanilkovým luskem a citronovou šťávou. Žloutky, cukr a mouku dáme do misky a postupně přimícháme do vařícího mléka a vše povaříme. Přecedíme a necháme vychladnout.

  • 5

    Předpečenou formu naplníme hmotou a překryjeme plátem těsta, který potřeme vejcem a posypeme piniovými oříšky.

  • 6

    Dopečeme při teplotě 180°C asi 30 minut.

Komentáře k receptu