Smetanové chlebové bochánky se sladkou polevou
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 450 g Mouka pšeničná hladká
- 100 g Cukr moučkový
- 120 ml Zakysaná smetana
- 120 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Cukr vanilka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Droždí sušené
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Cukr třtinový
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 267 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 6 g
- Sodík 97 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 35 mg
- Draslík 35.2 mg
- Vláknina 322.8 mg
- Vitamín A 322.8 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko a zakysanou smetanu, přidáme vejce, máslo, vanilku, třtinový cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla mléko s přísadami a vše poprášíme droždím.
-
2
Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
3
Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na program "těsto" a zapneme.
-
4
Po ukončení programu přístroj vypneme, těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu, prohněteme a rozdělíme na 10 stejně velkých dílů. Z každého vytvoříme asi 7,5 cm dlouhou šišku, dáme je na olejem mírně potřený plech, přikryjeme olejem pomazanou fólií a na teplém místě necháme kynout, dokud nemají dvakrát větší objem.
-
5
Troubu předehřejeme na 200 stupňů Celsia a bochánky pečeme přibližně 15 až 20 minut, až mají zlatavou barvu. Po upečení je necháme pomalu vychladnout.
-
6
Během chladnutí smícháme v misce práškový cukr s vodou, směsí vychladlé bochánky potřeme a necháme je zaschnout.