Lívance se žampiony
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 150 g Žampiony čerstvé
- 200 g Máslo čerstvé
- 20 g Kopr čerstvý
- 10 g Petržel kudrnka
- 100 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Kari koření
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Chilli paprička
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 0.5 špetka Pepř bílý
- 0.5 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 5 dl Mléko polotučné
- 3 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1140 kcal
- Sacharidy 102 g
- Tuky 72 g
- Sodík 247 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 133.8 mg
- Draslík 539.7 mg
- Vláknina 9541.4 mg
- Vitamín A 9541.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.8 mg
- Vitamín E 10.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 59.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žampiony: Žampiony očistíme, umyjeme, nakrájíme na silnější kousky a dáme do hrnce. Přidáme drobně nasekanou chilli papričku, na tenká kolečka nakrájený česnek, osolíme, zalijeme vodou a povaříme asi 15 minut doměkka. Scedíme a do podávání udržujeme teplé.
-
2
Ochucené máslo: Máslo nakrájíme na kousky, položíme na pánev, rozehřejeme a hned stáhneme z ohně. Dochutíme ho drobně nasekaným koprem, nasekanou petrželkou kudrnkou, podle vlastní chutě dochutíme solí, pepřem a kari kořením. Máslo necháme ztuhnout.
-
3
Těsto: Mouku s kypřícím práškem prosejeme do misky. Přidáme vejce, dvě lžíce oleje, mléko, sůl, pepř a všechny suroviny dobře promícháme. Pánev potřeme olejem, lžící pokládáme těsto a lívance na jemném plamínku pečeme z jedné strany a po otočení z druhé strany. Upečené udržujeme až do podávání teplé.
-
4
Hotové lívance rozložíme na mělké talíře, na každý položíme připravené žampiony a na ně ochucené máslo.
-
5
Takto připravené porce ihned teplé podáváme.