Nákyp z kysaného zelí a těstovin
Suroviny
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
- 250 g Těstoviny čtyřvaječné
- 50 g Strouhanka
- 200 g Zakysaná smetana
- 500 g Zelí kysané
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 591 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 29 g
- Sodík 587 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 171.9 mg
- Draslík 190.7 mg
- Vláknina 1928.5 mg
- Vitamín A 1928.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těstoviny uvaříme v dostatečném množství osolené vody, slijeme a necháme okapat. Vodu po vaření uchováme.
-
2
Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli zpěníme v kastrole na oleji, přisypeme mouku a osmahneme. Postupně přiléváme horkou vodu z těstovin a rozšleháme na hladkou omáčku. Osolíme, osladíme, okmínujeme a povaříme asi 10 minut.
-
3
Po částečném vychladnutí vmícháme zakysanou smetanu.
-
4
Zapékací formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vložíme do ní těstoviny promíchané s omáčkou a vymačkaným kysaným zelím. Krátce zapečeme ve středně vyhřáté troubě.
-
5
Nakonec pokrm zalijeme vejci rozšlehanými s nastrouhaným sýrem a dopečeme.