Pohankové vdolečky s vařenými vejci
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Mouka pohanková
- 100 g Máslo čerstvé
- 200 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Droždí sušené
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 4 ks Vejce slepičí
- 3 ks Cibulka jarní
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 102 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 5 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 74.5 mg
- Draslík 28.5 mg
- Vláknina 745.4 mg
- Vitamín A 745.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme hladkou a pohankovou mouku, promícháme je. Uprostřed utvoříme důlek, přidáme cukr a nalijeme do něj žloutky ušlehané s teplým mlékem a sušenými droždím. Vytvoříme hladké těsto, mísu zakryjeme a těsto necháme asi 30 minut odpočívat.
-
2
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do těsta. Necháme dalších 15 minut odpočívat.
-
3
Na pánvi rozpustíme máslo a pomocí naběračky tvoříme na pánvi malé vdolečky. Vdolečky z obou stran opékáme a pak je pokládáme na připravený tác.
-
4
Vejce uvaříme natvrdo a pokrájíme je na plátky. Na každý vdoleček položíme 2 plátky vajíčka a posypeme na kolečka nakrájenou jarní cibulkou. Poté ihned podáváme.