Pudink z rýže s vanilkovou omáčkou
Suroviny
- 180 g Rýže loupaná
- 80 g Cukr krupice
- 70 g Cukr krupice
- 80 g Hrozinky
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 700 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1342 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 217 g
- Sodík 143 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 509.9 mg
- Draslík 116.5 mg
- Vláknina 3018.5 mg
- Vitamín A 3018.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V rendlíku smícháme mléko s cukrem, vanilkovou trestí, citronovou kůrou, solí, smetanou a máslem. Vsypeme rýži a pod poklicí dusíme na malém plameni zhruba 45 minut, až je rýže hustá.
-
2
Do uvařené rýže vmícháme omyté hrozinky, přiklopíme poklicí a odstavíme z plamene.
-
3
Po 5 minutách pudink narovnáme do porcelánové mísy vypláchnuté vodou, posypeme skořicí a necháme vychladit.
-
4
Pudink podáváme dobře vychlazený s vanilkovou omáčkou.
-
5
Omáčku připravíme ve vodní lázni, kde v míse šleháme vejce, až zhoustnou. Poté přimícháme cukr a mouku a šleháme, až hmota dostatečně zhoustne. Odstavíme a přimícháme pomalu vroucí smetanu a vanilkovou tresť. Dobře promícháme a můžeme podávat.