Velikonoční omeleta s karotkou a cukrovým hrachem
Suroviny
- 160 g Karotka
- 160 g Hrachové lusky
- 25 g Solamyl - bramborový škrob
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 160 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.12 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 509 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 42 g
- Sodík 343 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 417.4 mg
- Draslík 397.8 mg
- Vláknina 6074.5 mg
- Vitamín A 6074.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.5 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozpustíme si máslo a za stálého míchání do něj vmícháme mouku a usmažíme si světlou jíšku.
-
2
Karotku nakrájíme na nudličky, hrachové lusky překrájíme. Do vroucí vody vložíme lusky, pět minut povaříme, poté přidáme karotku a vaříme doměkka. Vývar ze zeleniny přecedíme do rendlíku s jíškou a rozšleháme. Zeleninu přelijeme studenou vodou a necháme okapat. Do vývaru s jíškou zašleháme smetanu, přidáme sůl, pepř a alespoň 15 minut povaříme na mírném plameni. Poté vmícháme okapanou zeleninu.
-
3
Vejce si rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Pažitku jemně nasekáme. V míse ušleháme pevný sníh z bílků, vmícháme rozšlehané žloutky s citronovou šťávou, vmícháme Solamyl, pažitku, osolíme a opepříme.
-
4
Omelety usmažíme současně na másle na dvou pánvích.
-
5
Omelety přeložíme a servírujeme pokladené zeleninovou omáčkou.