Vanilkové řezy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Listové těsto
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Cukr vanilka
  • 125 g Cukr moučkový
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Džem rybízový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 474 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 28 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 126.8 mg
  • Draslík 26.3 mg
  • Vláknina 1548.3 mg
  • Vitamín A 1548.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Krém: smícháme vejce, cukr, mouku a trochu mléka. Zbytek mléka nalijeme do kastrolu se silným dnem a přivedeme téměř k varu. Za stálého šlehání vlijeme vaječnou směs. Zvolna vaříme 20 minut.

  • 2

    Odložíme jej stranou.

  • 3

    Těsto vyválíme na pomoučeném vále na tenký obdélník 28x33 cm. Položíme jej na plech vypláchnutý studenou vodou.

  • 4

    Těsto propícháme vidličkou. Pečeme 10-15 minut v troubě předehřáté na 220°C (plyn 7) dokřupava a dozlatova.

  • 5

    Vyjmeme z trouby a necháme chladnout. Potom snížíme teplotu trouby na 180°C (plyn 4). Placku z těsta seřízneme na čtverec, ten na 3 stejné obdélníky široké 10 cm.

  • 6

    Smícháme moučkovy cukr s vodou a touto polevou potřeme 1 obdélník, který dáme na plech.

  • 7

    Pečeme 2 minuty, až se poleva začne trochu lesknout a ztvrdne. Necháme vychladnout.

  • 8

    Druhý obdélník dáme na vál. Potřeme jej stejnoměrně džemem a šlehačkou. Na něj položíme třetí obdélník a potřeme jej cukrářským krémem.

  • 9

    Nahoru položíme obdélník s polevou a po stranách jej posypeme drobečky z těsta.

  • 10

    Řezy necháme v chladničce do doby, než je budeme podávat.

Komentáře k receptu