Dort s mandarinkami a čokoládovým krémem
Suroviny
- 30 g Solamyl - bramborový škrob
- 75 g Cukr moučkový
- 60 g Mouka pšeničná hrubá
- 75 g Poleva čokoládová
- 200 g Mandarinky
- 750 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 2 ks Cukr vanilka
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 857 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 64 g
- Sodík 78 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 321.8 mg
- Draslík 183.2 mg
- Vláknina 2342 mg
- Vitamín A 2342 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bílky s vodou ušleháme do pevného sněhu, zašleháme cukr, vanilkový cukr, rozšlehané žloutky a na závěr „zabalíme“ prosátou mouku s kypřícím práškem a Solamylem. Těsto vlijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Pečeme zhruba 45 minut v troubě předehřáté na 180°C. Korpus necháme vychladnout.
-
2
V mezičase ve vodní lázni rozpustíme čokoládovou polevu. Ve smetaně rozmícháme vanilkové cukry, smetanu ušleháme, a poté do ní zašleháme rozpuštěnou čokoládovou polevu.
-
3
Vychladlý dort rozkrojíme, spodní díl zakapeme rumem a poklademe kompotovanými mandarinkami, které jsme nechali okapat (několik jich odložíme na ozdobu). Třetinu smetanového krému rozetřeme na mandarinky, přiklopíme vrchní díl korpusu a zbylým krémem celý dort rovnoměrně potřeme a uhladíme. Vršek dortu ozdobíme odloženými dílky mandarinek.