Maxipusinka - dezert Pavlova s kiwi a malinami
Suroviny
- 200 g Maliny
- 220 g Cukr krupice
- 1 kávová lžička Ocet vinný
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 3 ks Kiwi
- 4 ks Vaječný bílek slepičí
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Meduňka
- 1 polévková lžíce Likér krémový - Baileys
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 271 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 11 g
- Sodík 35 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 34.4 mg
- Draslík 164.5 mg
- Vláknina 5067.5 mg
- Vitamín A 5067.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
2 lžíce Maizeny - kukuřičný škrob rozmícháme s 2 lžícemi octa.
-
2
V míse vyšleháme 4 bílky, které mají pokojovou teplotu se špetkou soli. Postupně šleháme velmi mírně, po chvilce zvýšíme intenzitu šlehání, po lžících přidáme 220 g jemného krupicového cukru. Nakonec přidáme Maizenu s octem. Sníh musí být opravdu velmi hustý, měl by ztrojnásobit svůj objem.
-
3
Dortovou formu bez dna o průměru přibližně 23 cm vyložíme pečícím papírem a dáme ji i s papírem na plech. Pečící papír potřeme rozpuštěným máslem. Sníh dáme na plech do dortové formy, opatrně s formou zatřeseme, aby se těsto usadilo a vytvarujeme vyšší okraje. Poté formu opatrně sundáme, takže na plechu vznikne kopec sněhu.
-
4
Plech se sněhem vložíme opatrně do předehřáté trouby na 135°C a pečeme (sušíme) při teplotě cca 100°C nejméně 1.5 - 2 hodiny.
-
5
Dezert nesmíme péct na více stupňů, mohl by klesnout a nepovedl by se. Když je korpus upečený, měl by mít lehce růžovou barvu. Troubu vypneme, necháme ji pootevřenou, ale korpus v ní necháme dojít a vychladnout.
-
6
Maliny omyjeme a necháme oschnout. Kiwi omyjeme, oloupeme, rozpůlíme a pokrájíme na plátky. Malé lístky meduňky omyjeme a necháme osušit.
-
7
Dobře vychlazenou šlehačku vyšleháme elektrickou metlou do husté pěny. Přidáme lžíci prosátého moučkového cukru, lžíci likéru a jen chvilku ještě šleháme. (Šlehačka by měla minimálně zdvojnásobit objem.)
-
8
Po vychladnutí korpus vrchovatě ozdobíme šlehačkou, malinami s kiwi a dozdobíme lístky meduňky.