Kukuřičné noky s hlívou ústřičnou a bylinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Hlíva ústřičná
  • 300 g Kukuřičná krupice T 600
  • 50 g Sýr Niva (Rokfór)
  • 50 g Sýr Čedar
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 2 polévková lžíce Créme fraiche
  • 0.56 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.56 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 512 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 653 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 25.9 mg
  • Draslík 116.3 mg
  • Vláknina 7901.5 mg
  • Vitamín A 7901.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a tvrdou spodní část odřízneme. Houby pokrájíme na plátky. Omyjeme a drobně pokrájíme lístky čerstvých bylinek: petrželovou nať, šalvěj, tymián a majoránku. Očistíme cibuli s česnekem, který prolisujeme, cibuli pokrájíme nadrobno. Oba druhy sýra nastrouháme, dáme do mísy a promícháme.

  • 2

    V hrnci přivedeme k varu 1.1 dl vody, 1 lžíci másla, zmírníme teplotu, přidáme sůl a pomalu přisypáváme kukuřičnou krupici. Za občasného míchání ji pomalu vaříme, necháme jen probublávat přibližně 20 minut. Když kukuřice zhoustne na hustou kaši, odstavíme ji z plotny.

  • 3

    Mezitím v pánvi rozpálíme olej s máslem. Zpěníme cibuli s česnekem, přidáme hlívu, všechny bylinky kromě petrželky a za stálého míchání pomalu smažíme dozlatova (10-13 minut). Ochutíme solí (0.5-1 lžička), bílým pepřem, přimícháme petrželku, 2 lžíce Crème fraîche a odstavíme z plotny.

  • 4

    Dvěma polévkovými lžícemi, které vždy namočíme do poháru s vodou (2 dl), vykrajujeme z horké kukuřičné kaše noky a dáme je do mísy se sýrem a v sýru je obalíme.

  • 5

    Na talíře nabereme usmaženou hlívu ústřičnou s bylinkami, přidáme k ní kukuřičné noky a podáváme.

  • 6

    Domácí krémová smetana - Crème fraîche [37800]:

  • 7

    Den předem vyšleháme 2.5 dl zakysané smetany se 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému, pak zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 12 hodin stát.

  • 8

    Druhý den takto připravenou krémovou smetanu použijeme podle potřeby k ochucení pokrmů.

Komentáře k receptu