Kukuřičné noky s hlívou ústřičnou a bylinkami
Suroviny
- 750 g Hlíva ústřičná
- 300 g Kukuřičná krupice T 600
- 50 g Sýr Niva (Rokfór)
- 50 g Sýr Čedar
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 3 stroužek Česnek
- 1.1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 2 polévková lžíce Créme fraiche
- 0.56 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.56 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 512 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 12 g
- Sodík 653 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 25.9 mg
- Draslík 116.3 mg
- Vláknina 7901.5 mg
- Vitamín A 7901.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a tvrdou spodní část odřízneme. Houby pokrájíme na plátky. Omyjeme a drobně pokrájíme lístky čerstvých bylinek: petrželovou nať, šalvěj, tymián a majoránku. Očistíme cibuli s česnekem, který prolisujeme, cibuli pokrájíme nadrobno. Oba druhy sýra nastrouháme, dáme do mísy a promícháme.
-
2
V hrnci přivedeme k varu 1.1 dl vody, 1 lžíci másla, zmírníme teplotu, přidáme sůl a pomalu přisypáváme kukuřičnou krupici. Za občasného míchání ji pomalu vaříme, necháme jen probublávat přibližně 20 minut. Když kukuřice zhoustne na hustou kaši, odstavíme ji z plotny.
-
3
Mezitím v pánvi rozpálíme olej s máslem. Zpěníme cibuli s česnekem, přidáme hlívu, všechny bylinky kromě petrželky a za stálého míchání pomalu smažíme dozlatova (10-13 minut). Ochutíme solí (0.5-1 lžička), bílým pepřem, přimícháme petrželku, 2 lžíce Crème fraîche a odstavíme z plotny.
-
4
Dvěma polévkovými lžícemi, které vždy namočíme do poháru s vodou (2 dl), vykrajujeme z horké kukuřičné kaše noky a dáme je do mísy se sýrem a v sýru je obalíme.
-
5
Na talíře nabereme usmaženou hlívu ústřičnou s bylinkami, přidáme k ní kukuřičné noky a podáváme.
-
6
Domácí krémová smetana - Crème fraîche [37800]:
-
7
Den předem vyšleháme 2.5 dl zakysané smetany se 2 lžícemi podmáslí. Šleháme 1 minutu na konzistenci krému, pak zakryjeme a necháme v pokojové teplotě 12 hodin stát.
-
8
Druhý den takto připravenou krémovou smetanu použijeme podle potřeby k ochucení pokrmů.