Chřest se smrži ve smetanové omáčce
Suroviny
- 600 g Brambory
- 30 g Smrže sušené
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 4 l Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kg Chřest bílý
- 1.06 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.56 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 426 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 27 g
- Sodík 547 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 75.2 mg
- Draslík 1125.8 mg
- Vláknina 19876.2 mg
- Vitamín A 19876.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.4 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené smrže důkladně očistíme a pak je asi na 40 minut namočíme do vlažné vody (1 litr). Řeřichu omyjeme a necháme odkapat.
-
2
Nové malé brambory omyjeme, oškrabeme a dáme je v celku vařit do osolené (0,5 lžíce) vody (1,5 litru). Vaříme je asi 12-15 minut, scedíme a dáme na plech do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme je dozlatova asi 15-20 minut při 200 °C.
-
3
Čerstvý bílý chřest oloupeme škrabkou. Hlavičky neloupeme. Důležité je zbavit se vláken, která by po uvaření způsobila hořkost pokrmu. Odřízneme zespodu dřevnaté části. Chřest nakrájíme na kousky dlouhé asi 4 cm.
-
4
V hrnci si přivedeme k varu 2 litry vody. Přidáme 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru a 2 lžičky másla. Bílý chřest vaříme 8-12 minut, posléze scedíme.
-
5
Smrže scedíme a vodu zachytíme (1 dl). Důkladně je vysušíme a v hluboké rozpálené pánvi s olivovým olejem (2 lžíce) a máslem (1 lžíce) lehce restujeme (až 1 minutu). Smrže vyjmeme, na pánev přidáme máslo (1 lžíci) a rozpálíme ho na správnou teplotu. Odkapaný chřest krátce restujeme (1-2 minuty). Pak jej z pánve vyjmeme.
-
6
V hrnci si ohřejeme smetanu, pomalu vaříme, přimícháme podle chuti sůl a bílý pepř. Jakmile se trochu odpaří a začíná houstnout, přidáme 3 lžíce vody ze smržů, přimícháme chřest, smrže a prohřejeme.
-
7
Brambory rozdělíme na talíře, posypeme natrhanou řeřichou, přidáme chřest se smrži, polijeme omáčkou a podáváme.