Domácí chleba s česnekem, nivou a pivem
Suroviny
- 50 g Sýr Niva (Rokfór)
- 30 g Droždí
- 200 g Mouka žitná celozrnná
- 250 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 100 ml Voda pitná
- 350 ml Mouka pšeničná hladká
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 2 špetka Sůl
- 4 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 472 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 5 g
- Sodík 608 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 7.5 mg
- Draslík 509.6 mg
- Vláknina 19862 mg
- Vitamín A 19862 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Obě mouky prosejeme, uděláme v nich důlek, rozdrobíme do něj droždí, vlijeme dvě lžíce vlažného piva a vlažnou vodu, přisypeme cukr, lehce v důlku promícháme a necháme vzejít kvásek. Poté vlijeme zbytek piva, ocet, olej, přisypeme sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme v míse pod utěrkou kynout. Po hodině do těsta vmícháme prolisovaný česnek a nastrouhanou nivu. Těsto řádně vyhněteme a necháme asi půl hodiny dokynout.
-
2
Z vykynutého těsta utvoříme bochník, potřeme ho slanou vodou, posypeme kmínem, vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě zhruba hodinu a půl.