Hovězí jazyk se zavařeninovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 600 g Hovězí jazyk
- 30 g Hrozinky
- 20 g Mandle
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Mrkev kořen
- 10 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 20 g Cukr krupice
- 2 g Nové koření mleté
- 50 g Marmeláda rybízová
- 100 g Petržel kořen
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 30 ml Protlak rajčatový
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Víno červené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 704 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 105 g
- Sodík 1120 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 160.5 mg
- Draslík 858.3 mg
- Vláknina 7590 mg
- Vitamín A 7590 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jazyk vložíme do osolené vody, přidáme očištěný a pokrájený celer, cibuli, mrkev a petržel, bobkový list a uvaříme doměkka. Poté uvařený jazyk na chvíli ochladíme ve studené vodě a oloupeme.
-
2
Na rozpáleném másle osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme nové koření a krátce orestujeme. Zasypeme moukou a opražíme, přidáme marmeládu, protlak, sůl, cukr, přilijeme vývar z jazyka a necháme na mírném plameni vařit.
-
3
Hotovou omáčku rozmixujeme ručním mixérem, přidáme plátky mandlí, hrozinky a víno a necháme přejít varem. Jazyk nakrájíme na plátky a vrátíme zpět do omáčky.