Studený nákyp s rumovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 15 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hrubá
  • 15 g Mouka pšeničná hrubá
  • 5 g Mouka rýžová
  • 140 g Cukr moučkový
  • 80 g Cukr moučkový
  • 150 g Marmeláda malinová
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 0.25 l Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.125 l Rum
  • 0.5 l Smetana čerstvá ke šlehání
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 929 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 57 g
  • Sodík 126 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 48 g
  • Cholesterol 684.5 mg
  • Draslík 133.8 mg
  • Vláknina 3749.7 mg
  • Vitamín A 3749.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru a vanilku a třeme 15-20 minut. Poté zlehka přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků a mouku.

  • 2

    Těsto promícháme, rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech a v rozpálené troubě rychle upečeme dozlatova. Necháme vychladnout, poté nakrájíme na menší kostky a rozdělíme na tři díly.

  • 3

    Jednu část vložíme do mísy, přelijeme žloutkovým krémem, postříkáme marmeládou. Posypeme druhou částí těstových kostek, opět přelijeme krémem a zavařeninou. Navrch dáme zbytek kostek. Takto upravený nákyp odložíme na studené místo na cca 4 hodiny. Vychladlý dozdobíme ušlehanou smetanou a podáváme.

  • 4

    Krém připravíme tak, že v kotlíku ušleháme smetanu s cukrem, žloutky, rýžovou moukou a vanilku. Vložíme do vodní lázně, zahříváme a šleháme, až krém mírně zhoustne. Odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Do studeného přimícháme rum.

Komentáře k receptu