Fusilli s čedarem
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 30 g Slanina vepřová
- 50 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 80 g Strouhanka
- 400 g Těstoviny Fusilli
- 250 g Sýr Čedar
- 5 g Skořice celá
- 500 ml Mléko polotučné
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Hřebíček
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1162 kcal
- Sacharidy 101 g
- Tuky 66 g
- Sodík 1283 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 89 g
- Cholesterol 178.5 mg
- Draslík 131.6 mg
- Vláknina 9701.3 mg
- Vitamín A 9701.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Svaříme mléko a smetanu s bobkovým listem, hřebíčkem a skořicí, přivedeme k varu a odstavíme. Necháme 10 minut odpočinout a přecedíme. Nadrobno nakrájenou slaninu smažíme dokřupava. Rozpustíme na mírném ohni máslo, přidáme mouku, asi 1 minutu mícháme a odstavíme. Průběžně promícháváme, postupně přilijeme směs mléka a smetany a zahříváme, až omáčka zhoustne. Jakmile se začne vařit, zmírníme teplotu a povaříme ji ještě 2 minuty, odstavíme a přidáme polovinu čedaru, polovinu parmezánu, sůl a pepř.
-
2
Připravíme těstoviny podle návodu na obalu al dente, scedíme a vrátíme do hrnce. Přilijeme omáčku a zamícháme, urovnáme do hluboké zapékací mísy a posypeme směsí strouhanky, slaniny, zbylého parmezánu a čedaru. Zapékáme 15-20 minut dozlatova při 180 °C.