Telecí plíčky na smetaně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 66.6 g Cibule
  • 66.6 g Citrony
  • 33.3 g Hořčice
  • 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Sůl
  • 66.6 g Tuk
  • 13.3 g Cukr krupice
  • 120 g Zelenina kořenová
  • 3.3 g Divoké koření celé
  • 500 g Telecí srdce
  • 500 g Telecí plíce
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 30 ml Ocet kvasný lihový
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 243 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 1270 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 182.8 mg
  • Draslík 287.1 mg
  • Vláknina 1949.7 mg
  • Vitamín A 1949.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 29.1 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z telecích plic vyřízneme jícny a vnitřní trubice.

  • 2

    Očištěné plíce a rozříznutá srdce nejméně půl hodiny máčíme ve studené vodě. Potom je omyjeme ve vlažné vodě, vložíme do hrnce a zalijeme horkou vodou. Osolíme, přidáme divoké koření, část oloupané cibule a pod poklicí za občasného promíchání vaříme doměkka.

  • 3

    Vařená srdce a plíce vyjmeme do studené vody a po zchlazení je zbavíme zbytků trubic a nakrájíme na jemné nudle.

  • 4

    V rozpuštěném tuku zpěníme očištěnou zeleninu nakrájenou na plátky a zbytek cibule. Zaprášíme hladkou moukou a osmažíme dorůžova.

  • 5

    Zeleninu zalijeme vývarem z plíček, přilijeme mléko a rozšleháme. Přidáme omytý citron nakrájený na plátky, cukr, ocet a hořčici. Omáčku za občasného promíchání vaříme nejméně 20 minut.

  • 6

    Nakonec hustou omáčku přecedíme na nakrájené plíčky, podle chuti přisolíme a zjemníme smetanou. Vše ještě krátce povaříme.

Komentáře k receptu