Telecí plíčky na smetaně
Suroviny
- 66.6 g Cibule
- 66.6 g Citrony
- 33.3 g Hořčice
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Sůl
- 66.6 g Tuk
- 13.3 g Cukr krupice
- 120 g Zelenina kořenová
- 3.3 g Divoké koření celé
- 500 g Telecí srdce
- 500 g Telecí plíce
- 200 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 30 ml Ocet kvasný lihový
- 1 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 243 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 13 g
- Sodík 1270 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 182.8 mg
- Draslík 287.1 mg
- Vláknina 1949.7 mg
- Vitamín A 1949.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.1 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z telecích plic vyřízneme jícny a vnitřní trubice.
-
2
Očištěné plíce a rozříznutá srdce nejméně půl hodiny máčíme ve studené vodě. Potom je omyjeme ve vlažné vodě, vložíme do hrnce a zalijeme horkou vodou. Osolíme, přidáme divoké koření, část oloupané cibule a pod poklicí za občasného promíchání vaříme doměkka.
-
3
Vařená srdce a plíce vyjmeme do studené vody a po zchlazení je zbavíme zbytků trubic a nakrájíme na jemné nudle.
-
4
V rozpuštěném tuku zpěníme očištěnou zeleninu nakrájenou na plátky a zbytek cibule. Zaprášíme hladkou moukou a osmažíme dorůžova.
-
5
Zeleninu zalijeme vývarem z plíček, přilijeme mléko a rozšleháme. Přidáme omytý citron nakrájený na plátky, cukr, ocet a hořčici. Omáčku za občasného promíchání vaříme nejméně 20 minut.
-
6
Nakonec hustou omáčku přecedíme na nakrájené plíčky, podle chuti přisolíme a zjemníme smetanou. Vše ještě krátce povaříme.