Krkonošská staročeská sekanina

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Žemle tuková
  • 300 g Vepřový bok uzený
  • 500 g Vepřové nožičky
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 6 stroužek Česnek
  • 2.5 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 2 dl Masový vývar
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 813 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 1879 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 163.6 mg
  • Draslík 532.2 mg
  • Vláknina 3264.8 mg
  • Vitamín A 3264.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8.1 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 777.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme 3 cibule a 6 stroužků česneku. 2 cibule pokrájíme nadrobno a 3 stroužky česneku prolisujeme.

  • 2

    Žemle pokrájíme na kostičky, dáme do misky a zalijeme mlékem.

  • 3

    Vepřový uzený bůček a uzené nožičky omyjeme a dáme do hrnce asi s 2.5 litrem vody, solí (1/2 lžíce), bobkovým listem, 3 stroužky česneku a 1 celou oloupanou cibulí. Maso vaříme pomalu přibližně 1 hodinu (i více).

  • 4

    Když je maso měkké, vyjmeme je z vývaru, necháme vychladnout, vykostíme. Maso i s kůžemi drobně nasekáme a dáme do mísy. Přidáme k němu namočenou žemli, cibuli, česnek, (sůl 1/4 - 1/2 lžíce), pepř a majoránku, směs dobře promícháme. Přimícháme vývar z uzeného masa (asi 1-2 dl), abychom upravili konzistenci, jako na prejt.

  • 5

    Masovou směs dáme do zapékací mísy, kterou jsme vymazali sádlem a sekaninu dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 30-40 minut do doby, až má zlatou kůrku.

Komentáře k receptu