Krkonošská staročeská sekanina
Suroviny
- 300 g Žemle tuková
- 300 g Vepřový bok uzený
- 500 g Vepřové nožičky
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 3 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 6 stroužek Česnek
- 2.5 l Voda pitná
- 5 dl Mléko plnotučné
- 2 dl Masový vývar
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 813 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 40 g
- Sodík 1879 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 163.6 mg
- Draslík 532.2 mg
- Vláknina 3264.8 mg
- Vitamín A 3264.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.1 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 777.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme 3 cibule a 6 stroužků česneku. 2 cibule pokrájíme nadrobno a 3 stroužky česneku prolisujeme.
-
2
Žemle pokrájíme na kostičky, dáme do misky a zalijeme mlékem.
-
3
Vepřový uzený bůček a uzené nožičky omyjeme a dáme do hrnce asi s 2.5 litrem vody, solí (1/2 lžíce), bobkovým listem, 3 stroužky česneku a 1 celou oloupanou cibulí. Maso vaříme pomalu přibližně 1 hodinu (i více).
-
4
Když je maso měkké, vyjmeme je z vývaru, necháme vychladnout, vykostíme. Maso i s kůžemi drobně nasekáme a dáme do mísy. Přidáme k němu namočenou žemli, cibuli, česnek, (sůl 1/4 - 1/2 lžíce), pepř a majoránku, směs dobře promícháme. Přimícháme vývar z uzeného masa (asi 1-2 dl), abychom upravili konzistenci, jako na prejt.
-
5
Masovou směs dáme do zapékací mísy, kterou jsme vymazali sádlem a sekaninu dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 30-40 minut do doby, až má zlatou kůrku.