Vánoční perníková kolednice s makovou náplní
Suroviny
- 100 g Cukr krupice
- 500 g Mouka polohrubá
- 42 g Droždí
- 200 g Perník
- 200 g Mák mletý
- 100 g Hera
- 1 kávová lžička Cukr krystal
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 hrst Hrozinky
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Badyán
- 4 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Mléko polotučné
- 2 dl Sirup řepný
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Cukr práškový s vanilkovou příchutí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 762 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 27 g
- Sodík 240 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 107 g
- Cholesterol 97.6 mg
- Draslík 430.4 mg
- Vláknina 15504.9 mg
- Vitamín A 15504.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 313.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si kvásek: do hrnečku dáme 1 dl vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 42 g čerstvého droždí a necháme vzejít kvásek.
-
2
Do mísy si nasypeme prosátou polohrubou mouku, přidáme vzešlý kvásek, cukr, 2 žloutky, 100 g rozpuštěného (vlažného) rostlinného tuku zn. Hera, 2 dl vlažného mléka a špetku soli. Směs promícháme a uhněteme vláčné těsto. Pokud by bylo tuhé, můžeme během zpracování těsta přidat trošku mléka, důležité je, aby těsto bylo dobře propracované.
-
3
Pak ho posypeme 1 lžící hladké mouky, zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple vykynout (přibližně 35 - 50 minut).
-
4
Mezitím si připravíme makovou náplň. Nastrouháme si do mísy perník a do druhé mísy si pomeleme jemně mák. Pomletý mák dáme do menšího hrnce, přilijeme 2 dl mléka, promícháme a při mírné teplotě přivedeme k varu. Přidáme 2 lžíce cukru s vanilkou, hrozinky, 1 lžíci rumu a špetku pomleté skořice a špetku badyánu. Za stálého míchání mák vaříme 5-8 minut a zahustíme ho 2-3 lžícemi nastrouhaného perníku. Náplň necháme vychladnout. Vykynuté těsto dáme na hladkou moukou posypaný plech a vyválíme placku o síle 3 cm. Pak radýlkem nakrájíme čtverečky 3x3 cm. Každou buchtičku naplníme mákem ((necelá lžička), spojíme konce a dobře zabalíme. Buchtičky poskládáme do olejem vymazaného pekáče těsně vedle sebe a dáme je péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
-
5
Řepný sirup 1,5 dl dáme do mísy a zředíme ho 2-3 lžícemi tuzemského rumu. Upečené makové buchtičky napíchneme na špejli, namočíme do sirupu a obalíme v nastrouhaném perníku. Jednotlivě je uložíme do papírových košíčků a podáváme.