Rybí filé na špenátu
Suroviny
- 800 g Filé rybí
- 600 g Špenát listový mražený
- 60 g Gouda
- 1 kávová lžička Koriandr mletý
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový květ
- 2 stroužek Česnek
- 0.5 l Mléko plnotučné
- 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Omáčka Tahini
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 604 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 37 g
- Sodík 66 mg
- Bílkoviny 97 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 48.5 mg
- Draslík 106.4 mg
- Vláknina 3135.8 mg
- Vitamín A 3135.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 810.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibulky očistíme, opláchneme, světlé části nasekáme najemno. Česnek rovněž nasekáme. Obojí společně orestujeme na 2 lžících přepuštěného másla. Přidáme špenát, zalijeme šálkem vody, přivedeme k varu. Ochutíme římským kmínem, koriandrem, muškátovým květem, solí a pepřem, zakryté cca 15 minut podusíme.
-
2
Filety omyjeme, osušíme na papírové utěrce, nakrájíme na cca 5 cm velké kousky. Pokapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.
-
3
Na bešamel zahřejeme zbytek másla a necháme na něm zpěnit mouku. Přilijeme mléko, za stálého míchání na mírném ohni povaříme cca 5 minut. Vmícháme tahinu, nastrouhaný sýr a necháme ho rozpustit.
-
4
Troubu předehřejeme na 225 °C, pekáček vymastíme. Špenát necháme okapat na cedníku, polovinu množství ryby naskládáme do pekáčku, pokryjeme špenátem a na něj rozložíme zbytek rybích kousků. Přelijeme připraveným bešamelem a na střední liště trouby pečeme cca 20 minut.
-
5
Rozdělíme na talíře a ihned podáváme. Jako přílohu můžeme použít např. chlebové placky.