Zeleninový bujon s tortellini
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 300 g Pórek
- 150 g Petržel kořen
- 100 g Hrachové lusky
- 100 g Tortellini se šunkou
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1.5 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Máslo pepřové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 363 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 159 g
- Sodík 1011 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 8.2 mg
- Draslík 855.3 mg
- Vláknina 14017.2 mg
- Vitamín A 14017.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85.4 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mladé lusky cukrového hrášku očistíme a omyjeme. V hrnci na rozpuštěném pepřovém másle lusky podusíme, přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, do kterého vložíme tortellini se šunkou a při mírné teplotě vaříme 7-9 minut (podle návodu).
-
2
Bujon dochutíme solí, každou porci posypeme nastrouhaným Parmezánem a podáváme.
-
3
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
4
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
5
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
6
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
7
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
8
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.