Vývar s arabskými knedlíčky
Suroviny
- 300 g Hovězí maso mleté
- 250 g Celer bulvový
- 350 g Hovězí oháňka
- 350 g Hovězí žebra
- 350 g Kosti hovězí morkové
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Zelí hlávkové bílé
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Chilli koření mleté
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 14 ks Pepř 4 barev
- 1 ks Petržel - nať
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Česnek
- 2 špetka Hřebíček
- 2 špetka Anýz mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1931 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 300 g
- Sodík 759 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 121 mg
- Draslík 924.9 mg
- Vláknina 104588 mg
- Vitamín A 104588 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.7 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli a česnek drobně pokrájíme. Omytou petrželovou nať nadrobno posekáme.
-
2
Do mísy dáme pomleté hovězí maso, přidáme k němu cibuli, česnek, petrželovou nať, sůl, pepř, mleté chilli, mletý hřebíček, mletý anýz se zázvorem. Směs dobře promícháme a vytvarujeme malé válečky (přibližně 6 x 3 cm).
-
3
Čistý vývar přivedeme k varu, vložíme do něj masové knedlíčky a při mírné teplotě je vaříme 10 – 13 minut.
-
4
Každou porci horkého vývaru s knedlíčky podáváme se lžíci zakysané smetany.
-
5
Hovězí vývar z kostí [27725]:
-
6
Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
-
7
Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
-
8
Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.