Raia s okurkou k zeleninovým špízům
Suroviny
- 350 g Brokolice
- 400 g Jogurt bílý
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř cayenský
- 15 g Kmín římský
- 50 g Okurka salátová
- 5 g Pepř bílý
- 15 g Koriandr čerstvý
- 75 ml Olej olivový
- 8 ks Žampiony čerstvé
- 8 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Paprika červená
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 259 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 10 g
- Sodík 252 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 5.2 mg
- Draslík 1343.6 mg
- Vláknina 8099 mg
- Vitamín A 8099 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.2 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Neoloupané šalotky povaříme 10 minut ve vodě. Poté slijeme a oloupeme. Brokolici rozebereme na růžičky a v osolené vodě povaříme 5 minut. Rovněž slijeme a necháme důkladně okapat.
-
2
Žampiony očistíme a 2 minuty je opékáme na oleji ze všech stran. Očistíme paprikové lusky, omyjeme, nakrájíme na menší kousky. Zeleninu střídavě napichujeme na dlouhé špízy, potřeme olejem, osolíme, opepříme. Opékáme na grilovací pánvi ze všech stran 10-15 minut, dochutíme cayenským pepřem.
-
3
V jiné pánvi rozehřejeme trochu oleje a opražíme na něm koření, aby se zvýraznila jeho vůně. Necháme vychladnout a v hmoždíři jemně utlučeme. Prášek smícháme s jogurtem, prolisovaným česnekem a chilli papričkou. Okurku oloupeme, vybereme z ní semena, dužinu nastrouháme nahrubo. Přidáme k hotové směsi, dochutíme koriandrem, solí a pepřem.