Slaný koláč s mořskými plody
Suroviny
- 100 g Mušle slávky
- 30 g Máslo čerstvé
- 100 g Langusta
- 100 g Krab nakládaný
- 30 g Sýr Parmezán
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 250 g Listové těsto
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 ml Smetana 12% (konzumní)
- 120 ml Mléko polotučné
- 3 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 666 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 44 g
- Sodík 842 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 313.4 mg
- Draslík 539.8 mg
- Vláknina 5227.5 mg
- Vitamín A 5227.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 49.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na koláč lehce vymažeme máslem, těsto vyválíme a položíme do formy, k okrajům formy jej přitiskneme, přebývající těsto odkrojíme. Necháme 20 minut odpočívat v chladničce. Na těsto položíme papír na pečení, na něj jako zátěž nasypeme fazole nebo rýži a 10 minut pečeme v předehřáté troubě při 190 °C. Papír a fazole nebo rýži sejmeme a ještě jednou pečeme 10 minut. Necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. V pánvi rozpustíme máslo a 2-3 minuty na něm opékáme langustinky a slávky. Po vychladnutí je položíme na upečené těsto a posypeme čedarem. Vejce rozšleháme, vmícháme mouku, smetanu a mléko, osolíme, opepříme, přelijeme přes plody moře. Posypeme na plátky nakrájeným fenyklem a parmazánem, pečeme v troubě 30-35 minut, až se vytvoří zlatavá krusta. Před podáváním necháme trochu vychladnout.