Plněný věnec s bílkovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1 kostka Droždí
  • 450 g Mouka polohrubá
  • 115 g Máslo čerstvé
  • 65 g Ořechy vlašské
  • 200 g Cukr krupice
  • 170 g Cukr moučkový
  • 175 ml Mléko plnotučné
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1176 kcal
  • Sacharidy 186 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 480 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 184 g
  • Cholesterol 192.8 mg
  • Draslík 510.8 mg
  • Vláknina 11398 mg
  • Vitamín A 11398 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 305 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plech vyložíme pečícím papírem a pomažeme máslem.

  • 2

    V míse smícháme droždí s vlažným mlékem, necháme odstát. Poté vmícháme vejce, sůl, 115 gramů cukru, vanilkový cukr a mouku. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, dáme ve fólii asi na patnáct minut do lednice vychladit.

  • 3

    V mezičase mezi pergamenovými papíry rozválíme změklé máslo na velikost 15x10 centimetrů. Vychlazené těsto rozválíme do velikosti asi 30x20 centimetrů, na ně položíme máslový plát a přeložíme. Těsto řádně v krajích zmáčkneme a rozválíme opět na velikost 30x20 centimetrů. Obdélník složíme natřikrát a dáme opět do chladničky. Rozvalování se skládáním těsta opakujeme nejlépe třikrát. Po každém rozválení dáme těsto opět ve fólii na patnáct do chladničky. Po posledním rozválení necháme těsto v chladničce hodinu a půl.

  • 4

    V mezičase připravíme náplň. Smícháme cukr (nejlépe hnědý), skořici a usekané ořechy. Hrst ořechů necháme stranou na posypání.

  • 5

    Těsto rozválíme na obdélník, střed namažeme náplní a těsto zarolujeme. Na plechu z těsta uděláme kruh, jehož konce pečlivě spojíme. Těsto přikryjeme a necháme asi čtyřicet minut na teple kynout.

  • 6

    Do vykynutého těsta uděláme nožem zářezy, potřeme je rozšlehaným žloutkem a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi čtyřicet minut, dokud věnec nezezlátne. Na mřížce necháme vychladnout a před servírováním zdobíme bílkovou polevou a sekanými ořechy.

Komentáře k receptu