Mandlová bábovka
Suroviny
- 110 g Hrozinky
- 100 g Mandle
- 115 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr krupice
- 420 g Mouka polohrubá
- 125 ml Mléko plnotučné
- 125 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Droždí sušené
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 676 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 29 g
- Sodík 84 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 91 g
- Cholesterol 147.8 mg
- Draslík 387.6 mg
- Vláknina 11819.3 mg
- Vitamín A 11819.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 4.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 152.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrozinky zakapeme rumem, mandle nakrájíme na lupínky. Formu na bábovku vymažeme máslem a dno vysypeme lžící lupínků z mandlí.
-
2
Droždí smícháme s vlažnou vodou a necháme odstát. Mezitím v míse šlehačem ušleháme do pěny máslo s cukrem, přidáme vejce, sůl, vanilku, citronovou kůru a droždí. Postupně vmícháme mouku střídavě s mlékem a necháme na teplém místě zhruba dvě hodiny kynout.
-
3
Do vykynutého těsta vmícháme hrozinky a zbylé mandle, dáme do formy, ve které necháme těsto ještě asi šedesát minut dokynout.
-
4
V troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 45 minut, dokud bábovka nezezlátne. Na mřížce necháme vychladnout a před servírováním posypeme moučkovým cukrem.